You are currently not logged into ManagerLeague
If you wish to log in, click here.
If you wish to sign up and join us, click here.
MKManager79s BlogSee all entries in this blog
Q90 team in 30 seizoenen (17/04/2013 11:43)

Even voorstellen

Ik ben MKManager79, de trotse manager van het JustinLaFieber team. Ik ben nu meer dan 30 seizoenen bezig met ML en heb in die tijd een q90 team voor elkaar gekregen. Ik heb in de loop van de tijd een paar keer 40 credits gekocht om de maker van het spel te laten blijken dat ik het heel tof vind. Natuurlijk helpt het om credits te kopen en als je het spel ook erg tof vind zou ik het zeker ook doen, maar het hoeft zeker niet om successen te behalen.

 

Inhoudsopgave

Tips

Stappenplan

Begin

De juiste spelers kopen

Attribute waarden: hoeveel kwaliteit krijgt een speler erbij?

Moneyball

Individuele training

Team training

Managerleague tools

Extreme gains

Teamopstelling tweaken

Selectie gericht verbeteren

Waarde van je selectie vergroten

Slim handelen

Spelers scouten

Hoeveel is een speler nu echt waard

Korte tips

ML kennis quiz

Ik wil ook een Q90 team, hoe pak ik dat aan?

Tips

In grote lijnen zijn er een aantal tips die ik wil geven. Met alleen al die tips kun je al een heel goed q80-q84 team voor elkaar boksen.

Platinum tips:

  • Wees bereid om er langer over te doen. Het is normaal om er jaren over te doen om je droom elftal voor elkaar te boksen.

  • Vier je successen. Als je een paar maanden veel tijd en energie hebt geinvesteerd en je wordt kampioen of een speler van je wordt topscorer, beloon jezelf dan: geef jezelf dan een flinke schouderklop of trakteer jezelf op een biertje

  • Luister naar ervaren en succesvolle Managerleague trainers.

  • Gebruik altijd zachte tackles bij het spelen van friendlies en spelerbekers. Stel in ieder geval voor friendlies een gebeurtenis in zodat dit niet fout kan gaan.

ml_friendlies_always_soft_tackles

Gouden tips:

  • Lees bestaande guides / handleidingen door.

  • Maak verschil tussen een kampioensjaar en een opbouwend jaar. Wanneer je vanaf het begin van het seizoen bovenin meedraait en merkt dat je een goede kans hebt op de titel concentreer je dan daarop. Lukt dat niet, investeer dan in je spelers door je spelers en met name je talenten zoveel mogelijk wedstrijden te laten spelen. Let wel op dat je spelers niet geblesseerd raken (een speler is geblesseerd wanneer deze 79 fitness of minder heeft).

  • Kies een tactiek die voor jou werkt en hou daar aan vast. Alleen ploegen met hoge team stats (90+ in samenspel) kunnen zich het veroorloven om de tactiek per wedstrijd aan te passen.

  • Koop maximaal 3 - 4 nieuwe spelers per seizoen. Als je meer nieuwe spelers koopt per seizoen, dan gaan je teamstats hard achteruit.

  • Stel gebeurtenissen in om spelers in te brengen gedurende een wedstrijd. Bij minimaal 15 minuten speeltijd hebben ook deze spelers kans om te gainen, d.w.z. om beter te worden.

ml_plays

Zilveren tips:

  • Wanneer je net begint, behaal dan alle basis achievements. Dat zorgt voor extra credits en je leert de basis.

  • Speel met je spelers zo veel mogelijk gratis friendlies en gratis spelersbekers per seizoen, zodat je jonge spelers goed vooruit gaan.

  • Zet de spelers die het nodig hebben voor de start van elke training op rusten. Het gemakkelijkst is dat door de "Laat iedereen met een fitheid lager dan 95 rusten" button te gebruiken. Trainingen beginnen altijd om 9:00 uur en om 21:00 uur.

ml_training_rest_button

Stappenplan

Er zijn een aantal stappen die ik elk seizoen doe:

  • Stadion uitbreiding: Als ik genoeg geld en credits heb dan doe ik de stadion uitbreiding die mij het meeste inkomen oplevert zoals stadion capaciteit, restaurant uitbreiding of een verbetering van de jeugdopleiding. Eens in de 3-4 seizoenen doe ik een stadion upgrade die mijn team in sportief opzicht ten goede komt, zoals het verbeteren van de trainingsfaciliteiten.

  • Selectie grootte beperken: Ik probeer mijn selectie smal te houden zodat de gratis friendlies en de wedstrijden die ik speel zoveel mogelijk effect hebben op de kwaliteit van mijn selectie. Ik speel 4-4-2 en probeer daarom mijn selectie te beperken tot 5-6 verdedigers, 5-7 middenvelders en 3-4 aanvallers. Elk seizoen krijg je er een talent bij. Krijg ik er een 7e verdediger bij, dan ga ik 1-2 verdedigers verkopen.

ml_transfers

  • Oudere spelers in de selectie: Een ervaren 31+ jarige speler zorgt ervoor dat je jongere spelers beter gainen. Ik vind het dus prettig om een oudere speler per linie te hebben. Zo'n oudere speler krijgt vaak ook meer salaris, dus wil ik er niet teveel van in mijn selectie hebben. Wanneer ik drie of meer oudere spelers heb in een linie dan ga ik er 1-2 verkopen en koop ik er een talent voor terug.

  • Spelers die zich niet verbeteren eruit: Wanneer ik een speler jonger dan 28 jaar 3+ seizoenen heb en deze speler verbetert zich niet of nauwelijks, dan zet ik die te koop tegen de minimum prijs. Wordt de speler niet gekocht na een seizoen dan ontsla ik de speler. Het is namelijk zonde van de moeite die je erin stopt. Hier is wat mij betreft maar een uitzondering op: De speler presteert waanzinnig goed en is ook met de huidige kwaliteit een van de beste spelers in de selectie.

  • Ervaren spelers die niet presteren eruit: Spelers in mijn selectie die 26+ jaar oud zijn en qua kwaliteit op of boven het gemiddelde van mijn beste 11 zitten, die moeten presteren. Ik laat zo'n speler vaak een aantal seizoenen spelen en probeer de speler bovendien op verschillende posities uit. Vaak check ik ook de performance in friendlies en spelersbekers. Als de performance steeds flink achterblijft bij de rest van de selectie dan zet ik de speler te koop. Performance is niet alleen het wedstrijd gemiddelde, maar ook het aantal assists en doelpunten.

  • Talenten spotten: Ik check regelmatig de player rankings voor divisie 4, 5 en 6. Af en toe staan er spelers bij die goed presteren, betaalbaar zijn en nog jong. Wanneer zo'n talent zo'n 6 of meer wedstrijden in zijn carriere heeft gespeeld dan is 1 keer scouten genoeg om een goed beeld te krijgen.

  • Contacten onderhouden: Er zijn een aantal teams die ik op de voet volg en waar ik ook regelmatig contact mee heb. We wisselen dan nieuwtjes uit, bijvoorbeeld gratis spelersbekers of teams die uitverkoop hebben.

  • Gratis friendlies spelen: na de wedstrijd van 15:00 uur speel ik zoveel mogelijk gratis friendlies. Dat doe je door bij "Vriendschappelijke wedstrijden" op "Ga in de rij voor open-uitdagingen" te klikken. Ik laad daarvoor eerst mijn 2e teamopstelling, waar ik mijn talenten in de basis heb staan en waar ik Zachte tackles geselecteerd heb. Pas dan ga ik de friendlies spelen.

ml_friendlies

  • Verder check ik eens in de paar dagen of er in het komende weekend gratis spelersbekers zijn.

  • Mijn team stats train ik door elke week de 4 team stats uit te kiezen met de laagste waarde. In het plaatje hieronder zijn de laagste waarden alweer iets gestegen.

ml_team_stats_training

  • Elke week boek ik een trainingskamp en zorg ervoor dat mijn spelers in het weekend niet op rusten staan, tenzij ze geblesseerd zijn natuurlijk.

ml_training_camp

 Een aantal stappen doe ik elke paar seizoenen:

  • Koop een goedkope 31+ jarige speler erbij om mijn selectie aan te vullen. Door een aantal oudere spelers in de selectie te hebben, heb ik meer vrijheid om spelers te verkopen, omdat het minimale aantal spelers in je selectie altijd 18 moet zijn, d.w.z. het totale aantal spelers in je selectie min het aantal spelers wat je te koop zet moet minimaal 18 zijn.

  • De jacht naar een nieuwe sterspeler: Eens in de 3-6 seizoenen zoek ik naar een speler die de nieuwe aanvoerder wordt. Dat moet een speler zijn die awards kan binnenslepen. Zo'n speler is vaak heel duur, daarom probeer ik in de seizoenen ervoor geld te verdienen met de verkoop van spelers.

ml_extreme_performance_player

Het begin

Wanneer je net begint en je koopt (nog) geen credits dan moet je geduld hebben. Belangrijk is om goed voor je spelers en je team te zorgen. Dat betekent dat je:

  • uitstekende trainers, scout en dokter inhuurt;

ml_excellent_coaches

  • je spelers laat rusten wanneer ze dat nodig hebben: hou spelers zoveel mogelijk boven de 86 fitness, liefst boven de 89 fitness;

  • geen geld uitgeeft wat je niet hebt: probeer boven de 10 miljoen te blijven;

  • met zo min mogelijk zoveel mogelijk gaat doen.

Wat in mijn ogen enorm helpt is om de volgende doelen voor ogen te houden :

  • Zorg dat je selectie zo lang mogelijk onder q83 blijft en dat je team (veel) beter presteert dan andere teams met dezelfde gemiddelde team kwaliteit. Waarom? Zo lang je team gemiddelde onder de q83 blijft kun je elk weekend aan gratis spelersbekers meedoen zoals de Benelux cup. Er zijn ook heel veel "max q71", "max q73" en "max q77" cups waar vaak 1 ploeg met heel hoge kwaliteit aan meedoet en waar de rest van de ploegen dus respectievelijk q71 of minder, q73 of minder en q77 of minder zijn. Wanneer je team (veel) beter presteert dan andere ploegen met dezelfde kwaliteit dan zul je vaak meerdere rondes spelen in zo'n spelersbeker. Elke ronde na de eerste ronde is pure winst: extra geld en extra gains voor je spelers. Let wel op dat wanneer je voor het kampioenschap speelt de spelersbekers vaak beter achterwege kunt laten, anders verliezen je spelers teveel fitness. Draai je een goed jaar met je team en is het moraal van je team enorm hoog? Doe dan mee aan de end-of-season cup (kosten: 2 credits). Zorg dat je na elke ronde van de end-of-season cup steeds je beste 11 opstelt. Een speler met q76 en fitness 92 wissel je dan bijvoorbeeld voor een speler met q74 en fitness 100.

ml_free_weekend_cups

  • Zorg dat je selectie goedkoop blijft. Waarom? Hoe goedkoper je selectie, hoe meer geld je overhoudt voor stadion uitbreidingen. Hoe doe ik dat? Verkoop spelers van 26+ jaar, tenzij ze erg goed presteren of belangrijk zijn i.v.m. het gainen van jongere spelers. Is er een speler die een veel hogere kwaliteit heeft dan de rest van de spelers? Verkoop die dan voor goed geld. 

  • Speel elk seizoen zoveel mogelijk gratis friendlies. Je kunt ook prima friendlies spelen wanneer je voor het kampioenschap gaat, maar zorg er dan wel voor dat spelers na de training weer 100 fitness hebben.

  • Speel elk seizoen zoveel mogelijk gratis spelerbekers.

  • Blijf financieel gezond. Zorg dat je altijd wat credits over hebt aan het einde van het seizoen en zorg dat je nog wat miljoenen in kas hebt. Heb je een 18 of 19 jarige speler die enorm in kwaliteit gestegen is? Verkoop die dan voor veel geld.

  • Boek trainingscampen wanneer je dit financieel kunt dragen. Zeker wanneer je net begint dan zijn trainingscampen duur. Als je veel rondes speelt in de spelersbekers in het weekend, dan kun je mooi met die inkomsten een camp van 1.6 miljoen boeken: binnenland, 2 sterren, hoge intensiteit. Let op dat je je spelers voor het trainingscamp van rusten afhaalt en pas na het trainingscamp weer op rusten zet (wanneer dat nodig is). Alleen geblesseerde spelers moeten tijdens het trainingscamp op rusten staan.

Hoe zorg je er nu voor dat je team (veel) beter presteert dan andere teams met dezelfde gemiddelde team kwaliteit?

  • Zorg dat de gemiddelde leeftijd van je selectie 26 jaar of minder is. Dit betekent dat je nog veel jonge spelers hebt die nog veel beter kunnen worden. Zorg wel dat je een aantal oudere spelers hebt, zodat jongere spelers beter gainen.

  • Zorg dat je team stats hoger zijn dan andere teams met dezelfde gemiddelde team kwaliteit. Het upgraden van de trainingsfaciliteiten en het boeken van trainingskampen kan hierbij enorm helpen.

  • Zorg dat bij je beste elf de linie die het meest aan de bal is, meestal het middenveld, de hoogste gemiddelde kwaliteit heeft. Hierbij werkt het bijvoorbeeld goed om twee oudere spelers met zeer hoge kwaliteit (vb. q88+, 31 jaar en q86+, 32 jaar) te koppelen aan twee talenten (vb. q74, 17 jaar en q77, 18 jaar). Laat de oudere spelers de vrije trappen, corners etc. nemen voor de beste performance.

  • Zorg dat al je spelers een zeer hoge spelintelligentie hebben, liefst 80 of hoger. Spelintelligentie werkt zich wel uit op de performance van een speler, maar voor verdedigers en middenvelders niet op de kwaliteit. Dit betekent dus dat je spelers bij een lagere kwaliteit beter presteren.

En hoe krijg ik nu Q90?

Belangrijk is om zo'n 20 seizoenen plezier te hebben aan Managerleague en daarbij je stadion goed uit te breiden. Na deze periode zul je merken dat je elk seizoen alleen al aan stadion inkomsten behoorlijk wat binnenkrijgt. Daarbij komt nog het extra inkomen van de spelersverkopen en het sponsorgeld. Je zult ook merken dat je elk seizoen weer een mooi talent erbij krijgt en dat die soms spectaculair goed gaint. De basis is er nu.

ml_healthy_financials

Je kunt nu het volgende als rule-of-thumb aanhouden:

  • 0 friendlies per seizoen: q80 - q85 gemiddelde team kwaliteit

  • ongeveer 40 friendlies per seizoen: q86 - q90 gemiddelde team kwaliteit

  • ongeveer 80 friendlies per seizoen: q91 - q95 gemiddelde team kwaliteit

Dit hangt wel voor een groot deel af van hoe goed je spelers gainen. Er zijn spelers die met 30 friendlies net zo goed gainen als een gemiddelde speler met 45 friendlies. Verder kun je ook door veel spelersbekers te spelen je spelers goed laten gainen.

Bedenk wel dat je beter een team van q88 kunt hebben waarbij het team mooi in balans is en een aantal spelers fantastisch presteren dan een q90 team met spelers die allemaal slecht presteren.

Groot verschil met de beginfase is dat je nu juist de spelers die goed gainen bij je selectie houdt, zeker als ze ook nog eens goed presteren. Je kunt nu ook om het seizoen een mooie aankoop doen om je team te versterken. 

De juiste spelers kopen

Tips voor het kopen van de juiste 17-jarige talenten (met dank aan Getzome)

Als ik een speler koop, zoek ik het liefst eentje van rond de Q72. Financieel gezien bespaar je niet zo heel veel geld door lager dan dit te kopen, maar de extra Qs waarmee de speler start kan veel invloed hebben voor later.

Wat betreft attributes van spelers.

Keepers

Perception (ik gebruik ff de Engelse termen) is makkelijk te trainen. 

Het lastigste om te trainen op een Keeper is Passing, maar naar mijn inziens is dit nogal een waardeloze attribute. Het is leuk als je Keeper een perfecte uittrap kan doen maar wil je niet gewoon iemand die ballen tegen kan houden? Mocht je Keeper een waardeloze uittrap doen dan kan je Verdediging/Middenveld het altijd nog oplossen. Als je keeper een blunder maakt en onder een bal duikt dan heb je meteen een doelpunt tegen.

Conclusie: Voor Keepers maakt mij de stats niet uit, zolang de main stat (Keeping) niet extreem hoog is.

Verdedigers

Perception is de lastigste attribute om te trainen. Het voegt niks toe aan de Q van de speler maar speelt  zonder twijfel een rol in bepaalde situaties. Het werkt daarom als een soort van bonus voor je speler, om hem net dat beetje extra te geven.


Heading is mijn inziens een erg overschatte attribute voor Verdedigers. Wanneer spelers VERDEDIGEN (corners, hoge ballen, crosspasses) gebruiken ze altijd hun Tackling attribute. Voor het verdedigen van een corner heeft een speler dus niks aan Heading. 


Passing is een lastige attribute om te trainen. Verdedigers maken in ML relatief veel assissts dus momenteel geef ik hoge prioriteit aan de Passing van mijn Verdedigers.


Conclusie: Bij het kopen van een Verdediger let ik op een hoge Perception (liefst 78+) een hoge Passing (70+) lage mainstat (<75).

Middenvelders

Perception is net zoals bij Verdedigers het lastigst te trainen. Verder zijn Middenvelders de makkelijkste spelers om te trainen omdat al hun Q-stats makkelijk omhoog te krijgen zijn.


Conclusie: Bij het kopen van een Middenvelder let ik op Perception (>78)  de mainstat liefst niet extreem hoog (<80).

Aanvallers

Perception is net zoals bij de Verdedigers en Middenvelders erg lastig om te trainen, alleen bij Aanvallers is deze stat ook nog eens 0.19Q waard. Aanvallers starten met de laagste Perceptions van alle posities dus het is van vitaal belang om dan op zijn minst een Aanvaller te kopen die dan tegen het maximale aan zit, anders moet je wel heel veel gaan gainen erin.

Passing is erg overschat. Aanvallers maken nooit assists in ML. Me spits, die twee seizoenen geleden met pensioen ging had uit zo'n 480 wedstrijden minder dan 5 assists. Kijk dus niet om naar deze attribute.

Aanvallers zijn de enige spelers waarbij Stamina geen Q oplevert maar toch kan het erg belangrijk voor ze zijn. Een beter Stamina betekent betere prestaties tegen het einde van de match, en meer friendlies kunnen spelen zonder niet-fit te beginnen aan een belangrijke wedstrijd.

Conclusie: Bij Aanvallers let ik op Perception (>74) lage mainstat (<75) hoog Stamina (>55).

Tot slot

Ten slotte wil ik er bij vermelden dat hoewel deze richtlijnen er wel leuk uitzien, je vrijwel nooit een speler gaat vinden die hieraan voldoet, 5 sterren heeft en ook nog eens te kopen is voor een normale prijs. Je moet dus altijd ergens op inleveren. Zo heb ik in me huidige team een Verdediger met slechts 75 Passing en 76 Perception, twee Middenvelders met een Perception van onder de 78, en een Aanvaller die met een Stamina van 52 begon.

Voorbeelden

ml_buy_attacker_attr

Kijk naar de lijst van aanvallers hierboven. Ik heb voor het gemak een extra kolom met het totaal aan attributen toegevoegd, d.w.z. keepen, tackelen, overschieten, schieten, koppen, snelheid, uithoudingsvermogen en spelintelligentie opgeteld. Belangrijk is dat een speler die je gaat kopen al een hoge spelintelligentie heeft, omdat dat, zoals Getzome al aangaf, lastig te trainen is. Schieten en koppen zijn daarentegen goed te trainen bijvoorbeeld met trainingskampen.

Speler A heeft 473 attributen in totaal, heeft 77 spelintelligentie en maar 69 schieten en 67 koppen. Ook passen is al 55. Snelheid is ook al erg hoog, namelijk 81. Ook met weinig attribuut gains, bijvoorbeeld op schieten en koppen, zal deze speler snel in kwaliteit stijgen. Het lage uithoudingsvermogen is wel een nadeel. Dat betekent namelijk dat de speler minder friendlies kan spelen.

Speler B heeft al 481 attributen in totaal, maar minder spelintelligentie (73) en veel minder snelheid (67). Zowel schieten als koppen zijn al redelijk hoog (74 en 76). Deze speler in kwaliteit laten stijgen zal iets meer moeite kosten. Je zult dan met name snelheid en ook spelintelligentie moeten trainen en dat kost meer tijd. Een voordeel is dat het uithoudingsvermogen hoger is. Deze speler zal dus meer friendlies in een seizoen kunnen spelen.

Er staat ook een speler in de lijst met 56 spelintelligentie en 48 uithoudingsvermogen. Die moet je dus absoluut niet kopen. Dat is echt weggegooid geld.

Let op dat voor elke speler geldt: hoe goed de attribute waarden ook zijn, zorg er a.u.b. voor dat je deze speler goed scout en laat spelers met minder dan 3.5 sterren mooi waar ze zijn.   

Attribute waarden: hoeveel kwaliteit krijgt een speler erbij?

Stel dat je een speler kunt bemachtigen met hoge spelintelligentie, hoge snelheid en lage koppen en lage schieten. Stel dat je nu +5 schieten en +5 koppen erbij traint bij deze speler in een seizoen. Wat betekent dat dan?


Kp Tk Os Sh Ko Sn Uv Si
Keeper 0.369   0.085     0.179 0.095 0.277
Verdediger   0.364 0.184   0.087 0.185 0.186  
Middenvelder   0.180 0.366 0.180   0.187 0.093  
Aanvaller     0.090 0.363 0.183 0.185  

0.185

Kijk naar bovenstaande tabel (met dank aan TJ van Arsenal die het recent in een forum post opnam). Hier zie je hoeveel kwaliteit een speler erbij krijgt wanneer een bepaald attribuut stijgt. 5 schieten en 5 koppen erbij betekent dat je

5 * 0.363 + 5 * 0.183 = 1.815 + 0.915 =  2.73

dus 2.73 kwaliteit erbij hebt getraind. Dat is bijna 3 kwaliteit.

Stel dat je met moeite in een seizoen 2 spelintelligentie en 1 snelheid erbij hebt getraind. Dat betekent dat je

2 * 0.185 + 1 * 0.185 = 0.555

dus 0.555 kwaliteit erbij hebt getraind. Dat is nog niet eens 1 kwaliteit.

Het is handig om de bovenstaande tabel in je achterhoofd te houden. Let wel op dat de performance van verdedigers en middenvelders hoger is wanneer de spelintelligentie stijgt, ook al gaat de kwaliteit daar niet van omhoog.

Moneyball

Er zijn veel verschillende aankoop strategien binnen Managerleague. De traditionele aanpak is om te wachten tot een interessante speler genoeg competitiewedstrijden heeft gespeeld in het huidige seizoen en dan te scouten. Je ziet bijvoorbeeld een interessante speler die ruim 20 competitewedstrijden heeft gespeeld in het huidige seizoen. Je scout dan een keer en nog een keer voor de zekerheid. Let op: wel altijd een uitstekende scout inhuren! Bij 4 sterren of hoger grijp je toe. Ik ben van mening dat dat een prima aanpak is. Zeker wanneer je een 5 sterren speler op de kop kunt tikken voor een redelijke prijs.

ml_vijf_sterren_gescout_na_ruim_20_wedstrijden

5 sterren gescout na ruim 20 wedstrijden

Moneyball verwijst naar de gelijknamige film. Het idee is dat je alleen spelers koopt die een hoge kwaliteit hebben en een lage prijs. Je bent dus vooral op zoek naar spelers die (ruim) onder de waarde worden aangeboden. Een voorbeeld is dat een speler 30 miljoen waard is en voor 22 miljoen auto accept wordt aangeboden. Nadat je zo'n speler hebt gekocht heb je een aantal mogelijkheden:

  • De speler is nog jong en gaint goed. Verkoop deze speler na een paar seizoenen weer met winst.

  • De speler is nog jong en gaint niet goed. Verkoop deze speler weer tegen een lage auto accept waarde. Meestal maak je weinig verlies. Soms lukt het je niet om zo'n speler te verkopen. Dan heb je de keuze om nog meer friendlies te spelen en de speler nog harder te trainen of de speler te ontslaan.

  • De speler is al wat ouder en presteert goed. Hou deze dan bij het team.

  • De speler is al wat ouder en presteert niet goed. Soms gaat een speler in een andere positie of vanaf een bepaalde kwaliteit ineens goed presteren. Ben je na een seizoen of 2 nog steeds niet tevreden? Dan weer verkopen.

  • De speler is 31 jaar of ouder. Een paar van deze spelers bij het team hebben is handig. Dan gainen je jongere spelers beter.

Er zijn wel risico's verbonden aan deze strategie. Vaak worden spelers spotgoedkoop aangeboden omdat ze bijvoorbeeld:

  • Een enorm lage waarde voor een lastiger te trainen attribuut zoals snelheid hebben.

  • Vaker geblesseerd zijn.

  • Een laag aantal sterren hebben, d.w.z. laag potentieel.

  • Een aantal seizoenen slecht gepresteerd hebben.

Je kunt het risico verkleinen door voornamelijk spitsen te selecteren met hoge spelintelligentie, snelheid en uithoudingsvermogen. Als je zo'n speler hard laat trainen als hij fit is en laat rusten wanneer hij niet fit is en bereid bent zo'n speler 60+ friendlies te laten spelen en ook spelersbekers en competitiewedstrijden, dan kun je vaak toch nog veel uit zo'n speler halen. Wint zo'n speler een award, bijvoorbeeld topscorer of best presterende spits, dan wordt je speler nog meer waard.

Ik zou de Moneyball strategie alleen volgen als je al langer Managerleague speelt en genoeg kapitaalreserve hebt. Als je namelijk een speler koopt waar je niet tevreden over bent en die je niet meer kwijtraakt, dan moet je dat financieel op kunnen vangen.

Moneyball voorbeeld

Kijk naar de volgende speler. Die valt op door de lage auto accept waarde.

ml_moneyball_player

Ik zocht op spitsen van 19 jaar oud met een kwaliteit van 79. Hieruit kreeg ik de volgende lijst:

ml_moneyball_player_compare

Je ziet dat de meeste spitsen voor bijna 100 miljoen of meer te koop staan en dat terwijl de waarde ongeveer 61 miljoen is. Aangenomen dat je genoeg financien hebt kun je een bod doen van 50 mijloen op de spits die we eerder zagen. Vaak is er nog een ander team wat meer biedt en vaak wordt de prijs toch nog enorm opgedreven. Maar af en toe lukt het toch om zo'n spits voor een kleine prijs op te pikken Ook 80 miljoen zou nog een prima prijs zijn voor zo'n speler.

ml_moneyball_player_compare_end_of_season

Mocht het je lukken om een 19 jarige q79 spits aan het begin van het seizoen op te pikken voor een prijs van 50 miljoen tot 80 miljoen en dan door te trainen tot q81 of hoger, dan kun je die aan het einde van het seizoen mooi doorverkopen met winst. Een realistische verkoop prijs zou zo'n 100 tot 135 miljoen zijn.

Individuele training

Er zijn tot nu toe weinig guides te vinden over individuele training. Mogelijk komt dat doordat de nadruk ligt op het spelen van zoveel mogelijk friendlies. Als je heel veel friendlies speelt gaint een talentvolle jonge speler goed zelfs als je totaal onzinninge attributen gaat trainen, bijvoorbeeld keepen bij een aanvaller. Onthoud goed dat hoe goed je een speler ook traint, een speler pas echt gaint wanneer die zoveel mogelijk wedstrijden speelt.

Er zijn in mijn ogen twee strategien die je kunt volgen bij individuele training. De eerste strategie is om die attributen te trainen waarvan de kwaliteit van de speler zo snel mogelijk omhoog gaat. Dus keepen voor keepers, tackelen voor verdedigers, overschieten voor middenvelders en schieten voor aanvallers. Wissel om de week af met een ander attribuut waarvan de kwaliteit ook flink omhoog gaat, zoals bijvoorbeed spelintelligentie bij een keeper. Let wel op dat deze speler ook veel wedstrijden moet spelen, anders gaint hij nauwelijks.

De tweede strategie is om voor een speler alle attributen die voor een goede performance zorgen zoveel mogelijk tot gelijke hoogte te trainen. Je streeft dus naar een veldspeler met 99 tackelen, 99 overschieten, 99 schieten, 99 koppen, 99 snelheid, 99 uithoudingsvermogen en 99 spelintelligentie. Dit betekent dat je liever een veldspeler tot 80 tackelen, 80 overschieten, 80 schieten, 80 koppen, 80 snelheid, 80 uithoudingsvermogen en 80 spelintelligentie traint dan alle waarden tot 70 en overschieten tot 99. In de praktijk zul je er vaak voor kiezen attributen die niet direct bijdragen aan de kwaliteit van een speler minder te trainen. Je hebt er dan vrede mee wanneer die attributen wat lager zijn. Bij deze aanpak zijn een aantal dingen belangrijk:

  • Speel zoveel mogelijk wedstrijden (friendlies, spelerbekers, competitiewedstrijden, bekerwedstrijden, etc.) per seizoen met zo'n speler, bij voorkeur meer dan 120.

  • Begin bij voorkeur met een q67 of hoger speler die de primaire stat (keepen voor keepers, tackelen voor verdedigers, overschieten voor middenvelders en schieten voor aanvallers) enorm laag heeft en snelheid, uithoudingsvermogen en met name spelintelligentie hoog.

Door de vele wedstrijden die zo'n speler speelt zullen ook de attributen die je niet traint goed stijgen.

Nogmaals: spelintelligentie is moeilijk te trainen dus zorg dat je spelers die stat al hoog hebben.

Hieronder nog een aantal algemene tips voor de Individuele training die ik in de loop van de jaren heb opgepikt op forums en guides:

  • Bij elke speler, ook aanvallers en keepers is overschieten ook belangrijk, zeker wanneer je een speelstijl hebt waarbij spelers veel moeten overschieten.

  • Uithoudingsvermogen is ook belangrijk voor elke speler, omdat dat bepaalt hoeveel wedstrijden en friendlies een speler maximaal in een seizoen kan spelen. Een speler met 90+ uithoudingsvermogen krijgt bij rusten tijdens een individuele training 11 fitness erbij. Een speler met 56 uithoudingsvermogen krijgt er in dat geval slechts 7 fitness bij.

  • Snelheid is ook belangrijk voor elke speler. Bij hoge snelheid maakt een speler minder overtredingen. Bovendien kunnen aanvallers de snelheid benutten om verdedigers te snel af te zijn.

Even een paar voorbeelden. Kijk naar de volgende middenvelder. De dikgedrukte stats zijn: tackelen (82+4), overschieten (94+2), schieten (84+5) en snelheid (95). Mijn hoofddoel bij middenvelders is om tackelen, overschieten, schieten en snelheid in balans te krijgen en het liefst op 90 of hoger. Tackelen en schieten zijn al goed omhoog gegaan. Daarnaast wil ik ook graag de andere stats zo hoog mogelijk krijgen, zodat de speler zo allround mogelijk is. Door veel friendlies te spelen zijn ook koppen en spelintelligentie nog iets gestegen. Uithoudingsvermogen is geen dikgedrukte stat, maar die heb ik toch getraind naar +2. Het liefst zou ik die ook 90 of hoger hebben, zodat deze speler zoveel mogelijk competitiewedstrijden, friendlies en spelersbekers kan spelen.

 

ml_invididual_training_balanced_stats

 

Kijk naar de volgende aanvaller. De dikgedrukte stats zijn schieten (96), koppen (96+1), snelheid (92+1) en spelintelligentie (93+2). Die zijn al allemaal 90+. Je zou nu schieten kunnen trainen omdat die dit seizoen nog niet is gestegen en omdat daardoor de kwaliteit het snelst omhoog gaat. Je zou ook snelheid nog kunnen trainen in de hoop dat deze 95 of hoger wordt. Een andere mogelijkheid is om overschieten te trainen om die op 80 of hoger te krijgen. Met name bij overschieten heb je de meeste kans dat deze stat nog flink gaat stijgen, omdat de waarde nog laag is (75).

 

ml_invididual_training_balanced_stats_3

 

ml_invididual_training_balanced_stats_4

Team training

Om de team stats zo hoog mogelijk te krijgen zijn er een paar regels waar je je aan moet houden:

  • Koop nooit meer dan 3 of 4 nieuwe spelers per seizoen. Doe je dit toch dan gaan je team stats dramatisch achteruit.

  • Laat je team nooit rusten tijdens de team training.

  • Investeer in de Trainingsfaciliteiten stadion uitbreiding.

  • Train altijd 4 verschillende team stats.

  • Organiseer altijd, wanneer je dit financieel kunt dragen, een trainingskamp. Liefst een trainingskamp met "Extreme intensity", maar mocht dit te duur zijn dan werkt een trainingskamp met "High intensity" ook prima.

Zelf laat ik mijn team ook nooit moraal trainen, zodat ik ook daar geen team stat gains mis.

Bij team training kun je gerust dezelfde set van 4 team stats een dag, een paar dagen of zelfs een week lang trainen. Team stats die een lage waarde hebben gaan gemakkelijker omhoog.

Wanneer een team stat bij de team training een waarde van 99 heeft bereikt, dan kun je een andere team stat gaan trainen. 99 is het maximum en is in de regel alleen te bereiken wanneer je ook trainingskampen boekt en je trainingsfaciliteiten maximaal geupgrade zijn. 95 is ook te bereiken zonder trainingskampen, maar haal je alleen met volledig uitgebouwde trainingsfaciliteiten.

Zonder upgrade van de trainingsfaciliteiten kunnen je team stats maximaal 79 worden. Met de eerste upgrade van de trainingsfaciliteiten kunnen je team stats maximaal 84 worden. Met de tweede upgrade van de trainingsfaciliteiten kunnen je team stats maximaal 89 worden. Met de laatste upgrade van de trainingsfaciliteiten kunnen je team stats maximaal 99 worden.

Mocht je dus merken dat een bepaalde team stat niet meer omhoog gaat ook niet meer met trainingskampen, bijvoorbeeld omdat de waarde al rond de 79 is en je de Trainingsfaciliteiten nog niet hebt geupgrade, ga dan andere team stats trainen die (veel) lager zijn. Upgrade de Trainingsfaciliteiten wanneer je je financien voor elkaar hebt. Na de upgrade kun je je team stats hoger dan 79 gaan trainen.   

Team training strategie

Er zijn een aantal strategien die je kunt volgen wanneer je je team stats gaat trainen.

Alle team stats trainen tot 91-95

ml_team_stats_strategy_1

De belangrijkste team stats trainen tot waarde 95

ml_team_stats_strategy_2

De belangrijkste team stats trainen tot waarde 99

ml_team_stats_strategy_3

Het meest eenvoudig is om steeds na een bepaalde tijd (paar dagen of een week) de 4 team stats te kiezen met de laagste waarden en die te trainen. Wanneer je dit lang genoeg volhoudt en je aan de team training regels houdt, zul je uiteindelijk (bijna) alle stats op een waarde tussen de 91 en de 95 kunnen krijgen. Het nadeel hiervan is dat team stats zoals inworp minder belangrijk zijn dan bijvoorbeeld aanvallen, verdedigen, spelinzicht en samenspel. 

Een alternatieve aanpak is daarom om alleen aanvallen, verdedigen, buitenspel, vrije trap, corner, spelinzicht en samenspel hard te trainen en de overige team stats (counter-attacking, inworp, penalty) af en toe. Dit kun je bijvoorbeeld zo aanpakken:

  • 2 dagen lang aanvallen, verdedigen, buitenspel en vrije trap trainen.

  • Daarna 2 dagen lang corner, spelinzicht, samenspel en de team stat met de laagste waarde trainen.

  • Daarna weer 2 dagen lang aanvallen, verdedigen, buitenspel en vrije trap trainen etc.

Voor het training camp kies je dan de 4 team stats uit aanvallen, verdedigen, buitenspel, vrije trap, corner, spelinzicht en samenspel die de laagste waarde hebben.

Nog een andere aanpak is om aanvallen, verdedigen, spelinzicht en samenspel tot waarde 99 te trainen, buitenspel, vrije trap en corner tot 95-99 en daarbij counter-attacking, inworp en penalty zo min mogelijk te trainen. Een plan wat je zou kunnen proberen om dit te bereiken is:

  • 2 dagen (ma/di) lang aanvallen, verdedigen, samenspel en spelintelligentie trainen.

  • Daarna 1 dag (wo) lang buitenspel, vrije trap, corner en de team stat met de laagste waarde trainen.

  • Daarna 1 dag (do) lang aanvallen, verdedigen, samenspel en spelintelligentie trainen.

  • Daarna 1 dag (vr) lang buitenspel, vrije trap, corner en de team stat met de laagste waarde trainen.

  • In het weekend een trainingskamp waarbij je aanvallen, verdedigen, samenspel en spelintelligentie traint, behalve als een van die waarden al 99 is, dan pak je een andere team stat, bijvoorbeeld corner.

Wanneer een team stat de waarde 99 heeft bereikt dan ga je een andere team stat trainen. Wanneer aanvallen, verdedigen, spelinzicht of samenspelen onder de 97 komt dan ga je die weer trainen, zodat deze waarde niet verder daalt. Met behulp van de trainingskampen in het weekend probeer je die dan zo snel mogelijk weer op waarde 99 te krijgen.

Team training praktijk tips

Je hebt 7,5 procent kans op een seizoen waarin je weinig team stats gaint en je hebt 7,5 procent kans op een seizoen waarin je veel team stats gaint. Je hebt 85% kans op een seizoen waarin je een normale hoeveelheid team stats gaint.

Team stats opbouwen kost tijd, veel tijd. Ik heb er 30 seizoenen over gedaan om echt goede team stats te krijgen. Een keer had ik per ongeluk meer dan 4 spelers in één seizoen gekocht en ging ik flink achteruit in team stats. 

De snelste manier om je team stats op te bouwen is volgens mij om eerst alles op ongeveer 91 te krijgen en daarna inworp, counter-attacking en penalties niet meer te trainen.

Waar je extra op kunt letten zijn team stats die ineens hard vooruit gaan, bijvoorbeeld met +4 in een paar dagen. Blijf je die trainen gaan ze soms zo naar +6, +8 etc. 
Andersom ook, er zitten af en toe team stats bij die even niet willen. Pak die dan mee in het trainingskamp in het weekend en train gewoon de team stats die wel vooruit willen. 


Tot slot een tip: wanneer ik in het weekend een trainingskamp doe, selecteer ik bij het normale trainen altijd 4 andere team stats dan ik voor het trainingskamp heb geselecteerd. Probeer het eens een seizoen lang en kijk of het je bevalt.

Managerleague Tools

De Managerleague Tools kun je vinden op de volgende url: 

http://www.ml-club.eu/

Je kunt de Managerleague Tools o.a. gebruiken voor:

  • Het bepalen van de exacte kwaliteit van een speler, dus bijvoorbeeld q73.83 in de plaats van q73.
  • Het bepalen of een speler na het spelen van friendlies nog genoeg fitness over heeft om na individueel rusten weer op 100 fitness te komen.

Hoe werkt het?

Bepaal eerst het nummer van je team.

ml_find_team_id

Open dan een nieuwe tab in je browser met de url:

http://www.ml-club.eu/

Kies voor "Team Q". Vul dan je team nummer in en druk op "Calculate".

ml_tools_team_overview

Je krijgt nu een compleet overzicht te zien van je spelers.

Extreme gains

ml_extreme_gains

Stel dat je de beschikking hebt over zo'n 65 credits per seizoen. Laten we eens voor het gemak aannemen dat dit zo is. Stel dat je bevriend bent met één of meer Managerleague teams die ook zo'n 65 credits per seizoen ter beschikking hebben. Stel dat je ook al een tijdje meedraait in Managerleague en genoeg inkomsten hebt om alle extreme intensity trainingskampen te kunnen boeken a 3.6 miljoen (of meer) per keer.

Wat je nu kunt doen is het volgende:

  • Speel de 50 gratis friendlies. Speel friendlies altijd met zachte tackles! Je spelers verliezen dan minder fitness per friendly zodat je meer friendlies kunt spelen. Dit kost je geen credits.

  • Speel voor 50 credits friendlies met één of meer bevriende Managerleague teams. Dit kost je in totaal 50 credits.

  • Laat één of meer bevriende Managerleague teams in totaal 50 friendlies met jou spelen. Dit kost je geen credits.

  • Boek elke week het extreme intensity trainingskamp en ook het extreme intensity trainingskamp aan het einde van het seizoen. Dit kost je 10 credits.

  • Speel ook de start-of-season en end-of-season cup.

  • Stel je speelt 4-4-2. Zorg dan dat je zowel in de verdediging als op het middenveld twee ervaren spelers hebt, d.w.z. 31 jaar of ouder. Stel in de voorhoede één ervaren speler op. Vul de rest van je opstelling aan met 17-jarige, 18-jarige of 19-jarige talenten, liefst gescout met 4 sterren of meer, hoge snelheid (liefst 75+), hoge spelintelligentie (liefst 78+) en zeer hoog uithoudingsvermogen (liefst 80+).

  • Begin meteen op de eerste donderdag van het seizoen, voor 21:00 uur, friendlies te spelen. Zo'n 2 tot 4 moet zeker lukken. Na de friendlies hebben je spelers 90 tot 98 fitness over. Zet je spelers voor 21:00 uur op rusten.

  • Na het traingskamp op zondag kun je je spelers op rusten zetten als ze minder dan 98 fitness hebben.

  • Na de eerste training op maandag speel je 's middags om 15:00 uur je eerste wedstrijd. Na die wedstrijd kun je weer zo'n 2 tot 6 friendlies spelen. Let wel op dat je je friendlies voor 21:00 uur speelt. Zet je spelers na de friendlies en nog voor 21:00 uur op rusten. Let er wel op dat je spelers genoeg fitness over houden zodat ze na het rusten weer fit zijn.

  • Speel vanaf nu steeds na een competitiewedstrijd 2 tot 6 friendlies. Vergeet niet je spelers te laten rusten na deze friendlies (behalve wanneer je daarna een trainingskamp hebt natuurlijk). Wanneer je bekerwedstrijden of departement beker wedstrijden hebt, zorg dan dat je spelers liefst zo fit mogelijk zijn voor die wedstrijden, zodat je resultaten optimaal zijn en je zo lang mogelijk kunt profiteren van deze extra wedstrijden.

  • Lukt het je om promotie wedstrijden te spelen of degradatiewedstrijden? Prima. Dit zijn weer extra wedstrijden en dus extra gains.

  • Is je team kwaliteit 83 of lager? Speel dan zoveel mogelijk gratis spelersbekers in de weekenden. Let wel op dat je spelers niet gebleseerd raken. Spelersbekers speel je ook met zachte tackles.

  • Heb je credits over en heb je geld over om dure trainingskampen te betalen die meer fitness herstellen? Zijn je team stats goed en is je moraal hoog? Speel dan credit spelersbekers tegen teams die ongeveer dezelfde gemiddelde team kwaliteit hebben. Dit kost je 2 credits per beker. Spelersbekers speel je ook met zachte tackles.

Spelers gainen het snelst door belangrijke wedstrijden (met dank aan JokerHaaften van Haaften United die dit recent in een forum post opnam). Hoe belangrijker een wedstrijd hoe beter de gains.

Belangrijkheid wedstrijden van hoog naar laag:

  • Champions League

  • Samsung Supercup

  • League

  • Divisie beker

  • Spelers beker

  • Friendlies

Jonge spelers gainen nog beter wanneer je de volgende tips volgt.

  • Zorg dat de gemiddelde leeftijd van de 11 spelers die je opstelt, inclusief je talenten, 29 jaar of ouder is.

  • Zorg dat er in elke linie één of meer oude spelers aanwezig zijn, dus van 31 jaar of ouder. Spelers die 35, 36, 37, 38, 39 of zelfs 40 jaar oud zijn helpen enorm bij het trainen van jonkies. Ouder is beter.

  • Gebruik voor friendlies een 433 gemixt opstelling. Stel de oudjes aan de zijkanten op en de talenten centraal. Laat in elke friendly 3 spelers invallen.

Tips voor friendlies

Druk eerst op de knop "Ga in de rij voor Open-uitdagingen" om in de rij voor gratis friendlies te staan. De timer begint dan op 10 minuten en loopt rustig omlaag naar 0 minuten en 0 seconden. Met genoeg geduld en genoeg pogingen krijg je vaak de 2 tot 6 gratis friendlies voor elkaar.

Voor het spelen van friendlies kan het handig zijn om gratis friendlies met credit friendlies te combineren. Let op dat de credit friendlies je een twee credits per keer kosten!!! Het combineren doe je door eerst in de rij te gaan staan voor een Open-uitdaging. Om 2 minuten extra tijd erbij te krijgen druk je tijdens de countdown op de knop "Breng een open uitdaging uit". Nogmaals: dit kost je twee credits per keer. Een voordeel is wel dat je met deze tip twee friendlies achter elkaar kunt spelen. De eerste kost je twee credits en de tweede is gratis.

Teamopstelling tweaken

ml_tactics  ml_responsibilities

Er zijn nogal wat tactieken en verantwoordelijkheden die je in kunt stellen. Ik zal ze langslopen en mijn ervaringen vertellen.

Opstelling en Speelstijl
Er zijn veel opstellingen mogelijk. Je opstelling wordt voor een groot deel bepaald door het spelersmateriaal wat je beschikbaar hebt, maar ook door de gekozen speelstijl.

Ik heb een aantal algemene regels voor mezelf opgesteld:

  • Speel je korte passes, zorg dan dat je het middenveld controleert. Dit betekent dat je meestal met 3, 4 of 5 middenvelders speelt.

  • Zorg dat je achterin niet overlopen wordt. Dit betekent dat je meestal met 4 of 5 verdedigers speelt. Met 3 verdedigers spelen kan ook, maar dan moeten het zeer betrouwbare verdedigers zijn. Vaak combineer je het spelen met 3 verdedigers met de buitenspel val. Zorg dan wel dat je buitenspel team stat zeer hoog is.

  • Zorg dat je voorin één of meer spitsen hebt staan die aan weinig kansen genoeg hebben om te scoren.

Wanneer je als speelstijl "Lange bal" gebruikt dan sla je het middenveld bij de opbouw over en heb je aan 2 of 3 middenvelders genoeg. Die staan er dan vooral om ballen af te pakken. Zorg dan dat je middenvelders hebt met een hoge waarde voor tackelen, snelheid en uithoudingsvermogen. Je verdedigers moeten dan goed kunnen passen, zodat ze met een lange bal een spits kunnen bereiken.

Wanneer je als speelstijl "Korte passes" gebruikt dan maak je continu gebruik van het middenveld. Dit betekent dat je de slag om het middenveld moet winnen om ervoor te zorgen dat je meer druk kunt zetten en meer kansen creëert dan de tegenstander. Dit betekent dat je minimaal zoveel middenvelders op moet stellen als de tegenstander en het liefst ook kwalitatief betere middenvelders. Je middenvelders spelen verder naar voren, dichter tegen de spitsen aan en dus ook dichter bij de goal van de tegenstander. Ze profiteren daarom ook van hoge waarden voor schieten. Als je korte passes speelt moet elke speler in je opstelling goed kunnen passen.

Wanneer je als speelstijl "Gemixt" speelt, dan speelt je team zowel de lange bal als korte passes. Hierbij is het belangrijk dat je verdedigers hebt die goed kunnen passen. Ook is het belangrijk dat je andere opgestelde spelers goed kunnen passen. De slag om het middenveld hoef je niet te winnen, maar dan moet je wel terug kunnen vallen op een degelijke verdediging die achterin alles tegenhoudt en ook goed kan opbouwen.

Bij opstelling en speelstijl zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Een 4-4-2 of 4-5-1 opstelling met korte passes werkt meestal goed, vooropgesteld dat je 4 goede verdedigers hebt, 4 of 5 goede middenvelders en 1 of 2 goede aanvallers. Een 4-3-3 opstelling met speelstijl gemixt werkt meestal prima, vooropgesteld dat je er de spelers voor hebt.

Wat in ieder geval niet werkt is 3-6-1 of 3-5-2 met lange bal. 4-2-4 met korte passes is ook niet verstandig.

Een goede manier om een indruk te krijgen wat goed werkt is om de champions league en supercup finales te bekijken, met name wanneer de underdog wint. Vaak speelt de opstelling en speelstijl dan ook een rol bij de overwinning en kun je daar veel van leren.

ml_long_ball_style ml_mixed_style ml_passing_style
Lange bal Gemixt Korte passes

Naast de keuze tussen de speelstijlen Lange bal, Gemixt en Korte passes is er ook nog de keuze tussen de speelstijlen Aanvallen, Normaal, Verdedigen en Counter-attacking. Deze keuze zie ik meer als keuze voor de manier van druk zetten. Ik lees deze speelstijl keuze als volgt:

  • Aanvallen: snel druk zetten. Ook al is je directe tegenstander al een paar meter van je vandaan, dan toch proberen de bal te heroveren, eventueel door gebruik van een tackle. De voorkeurslinie bij balbezit is je aanvalslinie. Je team zal proberen deze linie te bereiken en daarmee openingen te creeeren en te scoren.

  • Normaal: normaal druk zetten. De voorkeurslinie bij balbezit is het middenveld. Je team zal proberen deze linie te bereiken en daarmee openingen te creeeren, druk te zetten en te scoren.

  • Verdedigen: weinig druk zetten. Leun meer op de verdediging. Concentreer je op het onderscheppen van passes en het winnen van de directe duels. De voorkeurslinie bij balbezit is de verdediging. Je team zal proberen de bal achterin rond te spelen en daarmee openingen te creeeren.

  • Counter-attacking: weinig druk zetten behalve als de tegenstander (bijna) een fout maakt, zet dan veel druk. Zet de aanval van de tegenstander om in een directe tegenaanval. 

Wat ik vaak zie is dat spelers bij "Aanvallen" meer risico nemen om de bal te heroveren. Tegen tegenstanders die beter zijn dan jij en gecombineerd met Normale tackles of zelfs Harde tackles is dit een garantie voor gele en rode kaarten. Daarom begin ik een wedstrijd meestal met speelstijl "Normaal". Afhankelijk van de stand pas ik dan de speelstijl aan met behulp van gebeurtenissen.

In mijn ogen bepaalt de keuze voor Aanvallen, Normaal, Verdedigen en Counter-attacking dus de manier van druk zetten en de voorkeurslinie bij balbezit.

Verdedigen past goed bij een 5-3-2 opstelling. Aanvallen past goed bij een 4-3-3 of een 3-3-4 opstelling wanneer je aanvallers beter zijn dan de verdedigers van de tegenstander en je het betere team hebt. Let op dat je aanvallen niet combineert met een 3-6-1 opstelling.

Wanneer je bovenstaande keuzes combineert, dus opstelling, speelstijl en de manier van druk zetten, dan zijn ontzettend veel verschillende tactieken mogelijk. Wanneer je net begint is het verstandig om niet te verdwalen en voor een eenvoudige opstelling, speelstijl en manier van druk zetten te kiezen die voor jou werkt. Pas als je Spelinzicht en Samenspel team stats 91+ zijn kun je per wedstrijd gaan experimenteren.

ml_different_playstyles_example

Wanneer je de manier van druk zetten combineert met gebeurtenissen kun je je teamopstelling nog verder tweaken. Je kunt bijvoorbeeld de wedstrijd beginnen met "Verdedigen". Na de eerste helft schakel je dan over naar "Normaal". Na 60 minuten schakel je bij een gelijkspel of achterstand over op "Aanvallen". Wanneer je na 60 minuten dan ook ook nog je 3 beste spelers in brengt die dan 100% fit zijn kun je de tegenstander in het laatste half uur flink onder druk zetten.

Stel je tegenstander speelt korte passes en heeft een veel en veel beter middenveld. Stel dat hij dat met een normales speelstijl of aanvallen combineert. Wat kun je dan doen? Wanneer je vijf zeer goede verdedigers hebt kun je 5-3-2 verdedigen spelen en dat combineren met lange bal. Op die manier kun je het de tegenstander zeer lastig maken. Speel je gewoon stoer 4-4-2 korte passes aanvallen dan ga je echt niet winnen.

Andersom geldt dit ook. Wanneer je zelf een veel beter middenveld hebt dan je tegenstander en korte passes aanvallen gaat spelen, dan denk je vaak wel even te gaan winnen. Wanneer de tegenstander dan 5-3-2 verdedigen met lange bal speelt dan zou de wedstrijd toch eens anders kunnen lopen dan je vooraf denkt.

Tackelen

Wanneer je kiest voor Harde tackles dan neemt een speler veel risico bij het tackelen. Je zult hierdoor eerder tegen overtredingen en kaarten aanlopen. Wel zul je meer van de duels winnen waarvoor je niet wordt afgefloten. Kies je voor Zachte Tackles dan zal een tackle zo worden uitgevoerd dat er zelden een overtreding wordt begaan.

Normale tackles is voor competitieduels een prima keuze.

Let op dat je voor friendlies en spelersbekers zachte tackles instelt.

Let op dat je spelers bij het uitvoeren van harde tackles een grotere kans hebben om zichzelf en de tegenstander te blesseren. Dus ook je eigen spelers hebben een grotere kans om geblesseerd te raken!

Schieten

 Voor schieten heb je 3 keuzes: 

  • Schieten wanneer het kan.

  • Schieten dichtbij het doel.

  • Schieten alleen wanneer zeker.

Hier gebruik ik zelf altijd "Schieten dichtbij het doel". Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor "Schieten wanneer het kan" creeer je meer kansen, maar de kans dat je scoort is lager. Kies je voor "Schieten alleen wanneer zeker", dan kan het zijn dat je niet eens tot een schot op goal komt. Tegen tegenstanders die veel beter zijn zou je voor "Schieten wanneer het kan" kunnen kiezen en tegen tegenstanders die veel minder goed zijn voor "Schieten alleen wanneer zeker", zodat je zoveel mogelijk kansen omzet in doelpunten.

Wanneer je bijvoorbeeld 4-2-4 speelt dan kan ik me voorstellen dat "Schieten alleen wanneer zeker" ook een optie is, omdat je met 4 aanvallers het voorin beter uit kunt spelen. Alle spelers die je opstelt moeten dan goed kunnen passen, zodat je het helemaal tot aan de goal kunt uitspelen. 

Wanneer de tegenstander over een keeper beschikt die niet van deze planeet is en niet te passeren is, dan zou ik ook voor "Schieten alleen wanneer zeker" kiezen. Dan kun je en moet je het namelijk zo uitspelen dat de keeper kansloos is.

Wanneer je bijvoorbeeld 4-5-1 of 3-6-1 speelt dan kan ik me voorstellen dat "Schieten wanneer het kan" ook een mogelijkheid is, omdat je met zoveel middenvelders je met name voorin, net buiten het strafschop gebied aan de bal bent. De gelegenheid om van afstand te schieten zal zich dan vaker voordoen. De middenvelders en aanvaller(s) moeten wel over een vlammend schot beschikken.

Wanneer de tegenstander over een hele zwakke keeper beschikt, dan zou ik ook voor "Schieten wanneer het kan" kiezen, zeker als je spelers goed kunnen schieten.

Buitenspelval

Wanneer je buitenspel team stat 91+ is zou ik de buitenspelval aan zetten. Mocht je buitenspel team stat lager zijn, maar hoog in vergelijking met je tegenstanders, dan zou ik eerst in friendlies of spelersbekers uitproberen of de buitenspelval doet wat je ervan verwacht.

Rode kaart

Je hebt de mogelijkheid om een tactische omzetting te doen wanneer je een rode kaart krijgt. Voordat je daar iets aan instelt zou ik er eerst alles aan doen om rode kaarten te voorkomen:

  • Alleen druk zetten m.b.v. speelstijl Aanvallen als dat echt nodig is.

  • Alleen harde tackles spelen wanneer je dat echt nodig acht.

  • Stel gebeurtenissen in om middenvelders en verdedigers met een gele kaart te wisselen.

ml_yellow_card_substitute

Verdedigende vrije trap nemer

Laat de verdediger de verdedigende vrije trappen nemen die voor overspelen de hoogste en spelintelligentie de laagste waarde heeft. Merk je dat de vrije trappen niet goed worden genomen, kun je ook een andere verdediger proberen en kijken of dat beter gaat.

Corner nemer

Laat de middenvelder of verdediger de corners nemen die voor overspelen de hoogste en spelintelligentie de laagste waarde heeft. Merk je dat de corners niet goed worden genomen, kun je ook een andere speler proberen en kijken of dat beter gaat. Laat je aanvallers en beste koppers de corners niet nemen zodat ze bij een goed genomen corner voor gevaar kunnen zorgen.

 ml_defender_insane_passing_high_perception

ml_example_corner_score

 

Aanvallende vrije trap nemer

In mijn ervaring zijn er spelers die excelleren in het nemen van aanvallende vrije trappen. Het is bijna altijd een middenvelder. Zo'n speler is niet per definitie de speler met de hoogste waarden voor overspelen en schieten. Bij zo'n speler levert elke aanvallende vrije trap een gevaarlijke situatie op. Als je zo'n speler in je selectie hebt dan ga je het verschil merken.

ml_player_excels_at_free_kicks

Je herkent zo'n speler vaak aan de hoeveelheid assists en het aantal Man of the Match (MoM) nominaties.

Aanvoerder

Ik kies hiervoor altijd mijn best presterende middenvelder zodat mijn middenveld een extra boost krijgt. Speel je bijvoorbeeld 5-3-2 lange bal, dan is het misschien slim om je aanvoerder in de defensie of juist in de voorhoede te kiezen. Let wel op dat je aanvoerder een ervaren speler moet zijn. Het kan een tijdje duren voordat je de juiste speler hebt gevonden om aanvoerder te zijn, zeker wanneer je net begint. Een aanvoerder laat spelers in dezelfde linie beter spelen.

Penalty

Kies als penalty nemer de meest ervaren aanvaller die de penalties het beste neemt. Gewoon uitproberen, dan weet je het.

Selectie gericht verbeteren

De manier die ik zelf gebruik om mijn selectie te verbeteren is de volgende:

  • Stap 1: Ik verkoop spelers die ik teveel heb en die (net) niet goed genoeg zijn. Vervolgens investeer ik het geld wat ik daarmee verdien in het verhogen van het potentieel van mijn selectie. Met potentieel verhogen bedoel ik dat ik van de nieuw samengestelde selectie verwacht dat die binnen een aantal seizoenen een hogere gemiddelde kwaliteit heeft dan de huidige. Hierdoor wordt mijn selectie smaller. Ik verkoop bijvoorbeeld 3 of 4 spelers die ik niet goed genoeg vind en koop er 1 of 2 veelbelovende spelers voor terug.

  • Stap 2: Ik verbreed nu mijn selectie. Je krijgt elk seizoen een nieuw talent. Dat zorgt al voor een verbreding. Verder ben ik op zoek naar jonge spelers die goed en goedkoop zijn en die ik door kan trainen. Met name jonge spitsen zijn hiervoor geschikt. Ik koop bijvoorbeeld 2 tot 3 talenten die ik door ga trainen.

Wat belangrijk is hierbij is het inzicht dat je niet alleen het potentieel van je selectie kunt verhogen door hogere kwaliteit spelers te kopen, maar ook door jongere spelers te kopen die minder kwaliteit hebben, maar waarvan jij verwacht dat ze in een paar seizoen een (veel) hogere kwaliteit hebben dan de huidige gemiddelde kwaliteit van je selectie.

ml_talentvolle_speler

Hierboven is een speler te zien die ik heb gekocht vanwege het potentieel. De gemiddelde kwaliteit van mijn selectie toen ik deze speler kocht was ongeveer q90. Wanneer een speler dan q90 is bij een leeftijd van 28 jaar is dat voor mijn huidige selectie gemiddeld. Van bovenstaande speler verwacht ik dat die een hogere kwaliteit heeft wanneer hij 28 jaar is. Ik verwacht dat ik deze speler tot zo'n q92 of misschien zelfs hoger kan doortrainen.

ml_aanvallers_om_door_te_trainen

In het plaatje hierboven zijn mijn spitsen te zien. Ik heb er nu in totaal zes. Door het verbreden heb ik er nu twee teveel. Ik kan ze niet allemaal goed doortrainen. Daarom ga ik er twee verkopen. Paddy Jackson en Kenny Emmers had ik gekocht om door te trainen en hopelijk met winst te verkopen. Door ze veel friendlies en spelersbekers te laten spelen moet dat lukken.

Waarde van je selectie vergroten

Je selectie gericht verbeteren kun je ook doen door ervoor te zorgen dat de waarde van je selectie elk seizoen toeneemt. Dit betekent dat je steeds geld wat je verdient investeert in je selectie. Wanneer je deze strategie volgt is krijg je vaak een brede selectie van 26 tot wel 30 spelers. Belangrijk is dat je dan zoveel mogelijk spelers blijft ontwikkelen zodat ze meer waard worden. Zorg dat je in elke linie een aantal jonge spelers hebt die nog flink in waarde kunnen stijgen. Het is aan te bevelen om elk weekend spelersbekers te spelen. Als je een brede selectie hebt kun je met gemak twee of meer spelersbekers per weekend spelen. Wanneer je spelers verkoopt wanneer de waarde piekt, dan kun je per verkoop veel verdienen. Dit geld kun je dan weer investeren in je selectie. Soms lukt het om een 17 jarige speler 5 of meer kwaliteit te laten gainen en kun je die, zeker in het geval van een spits, aan het einde van een seizoen voor heel veel geld verkopen, dus voor anderhalf tot twee keer de huidige waarde. Je kunt ook een jong talent doortrainen tot deze 22 jaar is en dan verkopen. 

ml_most_valuable_teams

Holland 1 - A-tack staat op de 18e plaats met een totale team waarde van meer dan 3 miljard.

Slim handelen

Wanneer je veel spelers in je selectie hebt dan kan het geen kwaad om elk seizoen het hele seizoen lang 3 of 4 spelers te koop te zetten. Laat de minimum waarde dan ongemoeid en zet de auto accept waarde op een hoog, maar nog realistisch bedrag.

De minimum waarde ongemoeid laten nodigt uit voor een credit deal. Wanneer iemand dan een laag bod doet, dan kun jij een berichtje sturen met daarin een voorstel voor een credit deal. Let wel op dat een credit deal volledig op eigen risico is. Ik heb er persoonlijk goede ervaringen mee, maar het kan wel eens fout gaan. Doe dit dus alleen als het niet erg is wanneer je de credits niet ontvangt.

Het auto accept bedrag bepaal je door andere spelers te zoeken met dezelfde kwaliteit en dezelfde leeftijd. Wat is de gemiddelde auto accept waarde? Ga daar dan net boven zitten. Heb je een 5 sterren speler? Pak dan de hoogste auto accept waarde. Zorg wel dat je op de juiste manier scout en ook een aantal keer, zodat je zeker weet dat het ook echt 5 sterren zijn en niet stiekem 3.

Wanneer je het hele seizoen lang een aantal spelers wat duurder te koop zet, dan kan het toch zijn dat uiteindelijk teams toehappen. Gewoon omdat jij net de juiste speler had die zij op dat moment nodig hadden.

Ook slim is om je spelers op het transfer forum te zetten. Let wel op dat je je a.u.b. aan de forum regels houdt en als je een speler hebt verkocht, die ook meteen verwijdert uit je forum post.

ml_transfer_forum_rules

Hou je s.v.p. aan de regels van het transfer forum.

Spelers scouten

Met een excellente scout, dan geldt het volgende:

  • Bij 0 wedstrijden gespeeld dan heeft het scout rapport een maximale afwijking van 3 sterren.

  • Bij 1 wedstrijd gespeeld dan heeft het scout rapport een maximale afwijking van 2.5 sterren.

  • Bij 2 wedstrijden gespeeld dan heeft het scout rapport een maximale afwijking van 2 sterren.

  • Bij 3 wedstrijden gespeeld dan heeft het scout rapport een maximale afwijking van 1.5 sterren.

  • Bij 4 wedstrijden gespeeld dan heeft het scout rapport een maximale afwijking van 1.0 sterren.

  • Bij 5 wedstrijden gespeeld dan heeft het scout rapport een maximale afwijking van 0.5 sterren.

  • Bij 6 wedstrijden gespeeld dan heeft het scout rapport een maximale afwijking van 0 sterren.

Player cup wedstrijden tellent hiervoor niet mee. Vriendschappelijke wedstrijden, competitiewedstrijden en cup wedstrijden tellen hiervoor wel mee.

Krijg je een talent aan het begin van het seizoen, speel daar eerst 6 of meer vriendschappelijke wedstrijden mee en scout die dan.

Contactvrije spelers kun je niet nauwkeurig scouten. Als je veel geld hebt kun je die meerdere keren scouten om een beeld te krijgen wat het aantal sterren ongeveer zou moeten zijn. Maar ook dan geldt dat als je een contactvrije speler drie keer op 5 sterren hebt gescout, dat de speler alsnog 2 sterren kan blijken te zijn. 

ml_contract_free_attacker_scout_report

Eén keer gescout op 2.5 sterren, dus gegarandeerd geen 5 sterren spits.

Hoeveel is een speler nu echt waard?

Voor veel beginnende ML managers is het erg moeilijk in te schatten hoeveel een speler nu echt waard is. Zeer ervaren ML managers weten vaak uit ervaring waar ze op moeten letten.

Waar moet ik op letten?

Voor de waarde van een speler zijn een aantal factoren belangrijk:

  • Hoeveel sterren is de speler? 1 ster? Of 5 sterren? Dat maakt, zeker bij jonge spelers een wereld van verschil.

  • Wat voor speler is het? Een verdediger? Of bijvoorbeeld een aanvaller?

  • Hoe zijn de attributen verdeeld? Is het een middenvelder met passen al heel hoog en koppen heel laag? Of is het een middenvelder met passen heel laag en hoge koppen en een hoge spelintelligentie?

  • Hoe presteert de speler? Presteert de speler altijd ondermaats vergeleken met teamgenoten met dezelfde kwaliteit? Of is het de ster van het team, zelfs met een lagere kwaliteit? Hoeveel goals en assists maakt de speler? Hoeveel overtredingen maakt een speler? Is het elke wedstrijd minimaal geel? Of maakt de speler maar een paar overtredingen per seizoen?

  • Hoeveel kwaliteit is de speler in de afgelopen seizoenen per seizoen gemiddeld gestegen? Steeds 0 of 1 kwaliteit per seizoen? Of steeds 7 of 8 kwaliteit?

In de volgende paragrafen ga ik proberen uit te leggen hoeveel elke factor de handelswaarde van een speler bepaalt. De handelswaarde schattingen die ik geef zijn niet 100% accuraat maar geven wel een aardige benadering.

Let op dat je de handelswaarde als richtlijn voor de AUTO ACCEPT waarde van een speler gebruikt en niet voor het minimale bod. Anders krijg je hoogstwaarschijnlijk nooit een bod op een speler. 

Hoe bepaal je nu de waarde van een speler?

Aantal sterren

Voor spelers van 17 jaar geldt ongeveer het volgende:

  • 0.5 sterren: -100% handelswaarde

  • 1.0 sterren: -100% handelswaarde

  • 1.5 sterren: -100% handelswaarde

  • 2.0 sterren: -75% handelswaarde

  • 2.5 sterren: -50% handelswaarde

  • 3.0 sterren: -25% handelswaarde

  • 3.5 sterren: +0% handelswaarde

  • 4.0 sterren: +25% handelswaarde

  • 4.5 sterren: +50% handelswaarde

  • 5.0 sterren: +120% handelswaarde

Voor spelers van 18 tot en met 22 jaar geldt ongeveer het volgende:

  • 4.0 sterren: +10% handelswaarde

  • 4.5 sterren: +20% handelswaarde

  • 5.0 sterren: +30% handelswaarde

Dus voor een 17-jarige speler met spelerswaarde 15M en 5 sterren gescout is handelswaarde gelijk aan 2.2 keer zijn waarde, dus 33M. Je moet wel 100% zeker weten dat het 5 sterren zijn.

Een 17-jarige speler met spelerswaarde 15M en 4.5 sterren gescout is handelswaarde gelijk aan 1.5 keer zijn waarde, dus 22.5M.

Een 17-jarige die je hebt gescout op een halve ster is heel weinig waard. Let wel op dat je nog altijd kunt proberen deze speler te verkopen. Niet iedereen kijkt naar het aantal sterren bij een speler.

Voor jonge spelers is het aantal sterren zeer belangrijk. Voor spelers vanaf 23 jaar begint het aantal sterren steeds minder belangrijk te worden. Dan gaat het vooral om de kwaliteit en de prestaties. Dit geldt met name voor spelers van 31 jaar en ouder.

Type speler

  • Aanvaller: +30% handelswaarde

  • Middenvelder: +10% handelswaarde

  • Keeper: +5% handelswaarde

  • Verdediger +0% handelswaarde

Attributen

  • Primaire attribuut lager dan de kwaliteit van de speler: +5% handelswaarde

  • Elk moeilijk te trainen attribuut hoger dan de kwaliteit van de speler: +5% handelswaarde

  • Hoge waarde voor uithoudingsvermogen: +10% handelswaarde

  • Zeer lage waarde voor uithoudingsvermogen: -30% handelswaarde

Primaire attribuut is keepen bij keeper, tackelen bij verdediger, passen bij middenvelder, schieten bij aanvaller.

Moeilijk te trainen attribuut voor keepers is passen.

Moeilijk te trainen attributen voor verdedigers zijn passen en spelintelligentie.

Moeilijk te trainen attributen voor middenvelders zijn koppen en spelintelligentie.

Moeilijk te trainen attributen voor aanvallers zijn passen en spelintelligentie. Voor aanvallers van ongeveer 70 kwaliteit is een waarde voor passen van 50 of hoger al goed.

Prestaties

De handelswaarde voor een speler gaat omhoog wanneer de speler over een heel seizoen goed presteert tegen representatieve tegenstanders. Met representatieve tegenstanders bedoel ik tegenstanders die je ook tegen gaat komen in de divisie en in de toernooien waarin jij speelt. Elke assist en elk doelpunt telt mee voor de waarde.

De handelswaarde stijging voor een keeper is ongeveer gelijk aan (in procenten):

  • prestaties - 55 + aantal wedstrijden - aantal tegendoelpunten

De handelswaarde stijging voor een verdediger is ongeveer gelijk aan (in procenten):

  • prestaties - 60 + assists + doelpunten - overtredingen

De handelswaarde stijging voor een middenvelder is ongeveer gelijk aan (in procenten):

  • prestaties - 70 + assists + doelpunten - overtredingen

De handelswaarde stijging voor een aanvaller is ongeveer gelijk aan (in procenten):

  • prestaties - 65 + assists + doelpunten - overtredingen

Let op wanneer een team speelt tegen zwakkere tegenstanders dan is het veel gemakkelijker voor spelers om goede prestaties te behalen. De prestaties van de spelers zijn dan met een flinke korrel zout te nemen. 

Let op wanneer een team met een enkele spits speelt dan is het veel gemakkelijk voor die ene spits om veel doelpunten te scoren en goede prestaties te behalen. In een twee of drie spitsen systeem zal deze spits minder scoren en minder presteren.

Voor jonge spelers met een nog lage kwaliteit mag je de prestaties nog niet zwaar meerekenen in de handelswaarde. Pas wanneer het talent is doorgetraind en de kwaliteit vergelijkbaar is met de rest van je selectie kun je pas echt naar de prestaties gaan kijken.

Elke speler is voor een deel afhankelijk van de prestaties van de rest van het team. Een keeper zal veel meer tegendoelpunten krijgen wanneer er zeer slechte verdedigers voor hem staan. Wanneer een aanvaller geen bal krijgt kan hij ook niet scoren. 

Let bij aanvallers ook op de conversie, d.w.z. hoeveel kansen een aanvaller omzet in goals.

Hoeveel kwaliteit gaint de speler per seizoen?

Wanneer je een speler uitzonderlijk goed traint, door in ieder geval meer dan 140 friendlies per seizoen te spelen en dan nog spelersbekers, competitiewedstrijden, bekerwedstrijden etc. dan kan het zijn dat deze speler zo'n 7 of zelfs 8 kwaliteit gaint in een seizoen. Spelers die zoveel gainen in een seizoen zijn gewoon veel geld waard omdat de verwachting is dat ze met gemak q96 of hoger halen op zeer jonge leeftijd.

Wanneer je een jonge rond de q70 speler hebt die elk seizoen steeds maar maximaal 1 kwaliteit erbij krijgt zelfs als je hem superveel wedstrijden laat spelen dan krijg je die bijna niet verkocht. 

Het aantal sterren van een speler is een indicatie voor hoe goed een speler zal gainen door wedstrijden te spelen. Bij 5 sterren is de kans vele malen groter dat een speler veel kwaliteit gaint in een seizoen dan bij een 0.5 ster speler. 

Het is trouwens gebleken dat ook spelers met 3.5 sterren heel erg hard kunnen gainen, dus q98 kunnen halen op 22 jarige leeftijd. Verder is het zo dat de ene 5 sterren speler minder hard gaint dan een andere. Je weet pas echt hoe hard een speler gaint wanneer je die een aantal seizoenen in je team hebt en veel wedstrijden laat spelen. Het aantal sterren is dus wel een redelijke indicatie hoeveel een speler gaat gainen, maar zeker niet heilig. 

Aantal wedstrijden

Voor spelers van 31 jaar en ouder geldt dat ze iets meer waard zijn wanneer ze heel veel wedstrijden hebben gespeeld. Hoe meer competitiewedstrijden, bekerwedstrijden, supercup wedstrijden etc. etc. ze hebben gespeeld hoe beter. De reden hiervoor is dat in ML de meeste managers ervan overtuigd zijn dat oudere spelers die meer wedstrijden hebben gespeeld beter geschikt zijn om jonge talentvolle spelers te laten gainen.

Spelers van 31 jaar of ouder

In ML gaat de waarde ineens hard omlaag wanneer spelers 31 jaar of ouder zijn. De handelswaarde is, zeker bij spelers met een kwaliteit boven de 92, vaak 30% tot 50% hoger dan de spelerswaarde die ML aangeeft. Voor spelers die de pensioenleeftijd hebben bereikt, d.w.z. 35 jaar of ouder voor veldspelers, is het elk seizoen de vraag of ze nog een seizoen doorgaan. Die spelers worden meestal rond de spelerswaarde verkocht. Alleen als ze een extreem hoge kwaliteit hebben, bijvoorbeeld q96 of hoger, dan is de handelswaarde vaak hoger dan de ML spelerswaarde.

Aanvulling van de manager van Team Bwo

Bovenstaande is misschien te gedetailleerd. De manager van Team Bwo heeft een heerlijk nuchtere blik op de transferwaarde van spelers. 

"Wat betreft de waarde van spelers en een formule er aan hangen is erg lastig. Ik denk dat je blij mag zijn dat:


Spelers jonger dan 22:

  • Keeper, verdediger transferwaarde

  • Middie 1,5 waarde en aanvaller 1,75 x waarde krijgt.


Spelers tussen 22 en 30:

  • Wat iemand ervoor geeft afhankelijk van sterren en Q


Spelers boven de dertig:

  • Transferwaarde behalve als Q>92. Dan geldt zoals voor spelers onder de 22 jaar."

Visie van Getzome hoe flair, temper en injury prone de spelerswaarde bepaalt

Je prestatie/handelswaarde stukje klopt ook niet helemaal. Het enige wat een serieuze koper interesseert is of je speler Flair heeft, en in het geval van Middenvelders en Verdedigers of zijn Temper hoog is (en in mindere mate Injury Prone; lastig te checken).

Vooral deze hidden stats zijn belangrijk en niet zozeer de prestatie want zoals je zelf ook al aangeeft kan de prestatie nogal geflatteerd zijn door zwakke/sterke teams (of in mijn geval, soms gewoon een middenvelder als keeper laten staan na een friendly). Wat de prijs bepaalt is de mate van risico die de koper loopt in de deal.  

Als je speler slecht presteert en veel kaarten pakt, is de kans min of meer 100% dat de speler geen flair heeft, met een hoge Temper, en zal het dus niet veel uitmaken of de prestatie nou 45, 30 of 10 is. Hetzelfde geldt voor zeer hoge prestaties waarbij het niet zo veel uitmaakt of de prestatie nou 80, 90 of 95 is. De precieze waarde van prestatie (en doelpunten/assists/kaarten) wordt pas belangrijk wanneer het niet met zekerheid te zeggen valt of een speler nou wel of niet deze hidden stats heeft. Stel dat in de volgende voorbeelden de spelers tegen vergelijkbare tegenstanders heeft gespeeld en dat de koper rationeel denkt.

Middenvelder #1 heeft:
Prestatie: 45   
Doelpunten/Assists:  2/5
0-10% kans dat dit een goede aankoop zou zijn, koper biedt 50M

Middenvelder #2 heeft:
Prestatie: 37
Doelpunten/Assists: 1/6
Net zoals bij #1 gewoon een lage kans dat het een goede aankoop zou zijn, koper biedt nog steeds 50M. Ondanks dat de prestatie van #1 hoger is veranderd dit niks over het feit beide spelers zo slecht presteren dat ze waarschijnlijk geen Flair hebben in welk geval ze even goed zouden moeten zijn. 

Prestatie wordt beïnvloed door verschillende factoren:

Leeftijd : Hoge leeftijd -> betere prestaties. Hoe dit verband precies werkt weet ik niet maar waarschijnlijk is ligt er een grens rond de 21-22 jaar waarna een speler naar behoren gaat presteren

Attributes: Hogere attributes -> betere prestaties

Flair: Dit is gewoon een 0 of een 1. Een speler heeft het of niet. 

Bij twee identieke spelers, is de enige variabele die een wezenlijk verschil op de prestatie kan maken de aanwezigheid van Flair. De prestatie van een speler is dus niet zo belangrijk tijdens een aankoop, maar juist de kans op Flair die je aan de hand van prestatie kan bepalen.

ml_prestatie_flair_curve

Wat de kans op flair is bij een bepaalde prestatie

Mijn super speler verkoopt niet, hoe kan dat nou?

Het is lastig om in Managerleague heel erg grote bedragen bij elkaar te sparen. Er zijn weinig teams die meer dan 400 miljoen in kas hebben. Daarom zullen teams eerder een combinatie van geld en credits aanbieden wanneer jij echt een top speler te koop hebt. Mocht je het geluk hebben een 78 kwaliteit 5 sterren 17 jarige aanvaller te krijgen aan het begin van het seizoen, dan nog zal niemand daar meer dan 300 miljoen voor neerleggen. Maar ook 300 miljoen is een mooi bedrag. Of bijvoorbeeld 150 miljoen en 150 credits.  

Zoals de manager van Team BWO aangeeft en ook Hentje, manager van Hentridge FC, is het ook belangrijk of jij net de speler hebt die iemand nodig heeft en hoe graag die persoon jouw speler wil hebben. Het gaat om wat je aanbiedt, dus hoe goed je speler is, maar ook om de vraag. 

Aanvulling van Getzome

Zelf koop ik altijd gewoon op gevoel --- maximaal zo'n 100-120M voor een 17-jarige speler als die echt de perfecte stats heeft, anders daalt voor mij de prijs al snel naar 60-80M (spelers tussen 18-30 koop ik nooit). Maar het is logisch dat niet iedereen op dezelfde manier redeneert. Ik heb 17-jarige spelers waarvoor ik een bod had, voor 180-200M verkocht zien worden gewoon puur omdat er één gek tussen zit die gewoon de best mogelijke speler wilt hebben en er voor hem geen grens wat betreft geld is.  

Ik wil er dus bij vermelden dat je eigenlijk niks zinnigs kan zeggen over hoeveel geld je krijgt voor een 'superspeler'. Daar zijn er nou eemaal weinig van, evenals het aantal potentiële kopers voor zo'n speler. Je moet er gewoon geluk mee hebben. Toen ik S.Rivière een tijd geleden probeerde te verkopen kreeg ik 2 weken lang geen bod boven de ~220M (+credits) na 2 weken kreeg ik echter opeens een bod van 300M binnen.

Korte tips

  • Koop je een jonge speler en laat je die vervolgens geen wedstrijden spelen dan is dat weggegooid geld. Door alleen te trainen gaint zo'n speler niet genoeg om meer waard te worden.

  • Wordt het Managerleague scherm raar getoond, kan het zijn dat je Ad blocker hebt geinstalleerd en dat Managerleague daardoor het scherm niet goed kan opbouwen.

  • Je kunt ook je eigen spelers scouten, bijvoorbeeld je 17-jarige talent die je net hebt gekregen aan het begin van het nieuwe seizoen. Laat dit talent in het nieuwe seizoen in 9 competitiewedstrijden of meer invallen. Scout daarna opnieuw om een accuraat scout rapport te krijgen.

  • Wanneer je een zeer hoge moraal hebt, dus bijvoorbeeld 80 of hoger, dan zul je misschien merken dat je team stats niet zo hard meer vooruit gaan. Zeker wanneer ze al rond de 90 zijn. Dit komt doordat het totaal van moraal en teamstats bij elkaar opgeteld niet hoger kan zijn dan ongeveer 1035 en wanneer je daar in de buurt komt, dus bijvoorbeeld 990 dan wordt het heeel moeilijk om daar nog wat bij te trainen. Dat is ook een van de redenen waarom het slim is om een minder belangrijke team stat minder te trainen. Dan heb je meer ruimte voor de belangrijkere team stats. Dit is alleen relevant voor managers met volledig uitgebouwde trainingsfaciliteiten.

  • q93 betekent 93 kwaliteit, q72 betekent 72 kwaliteit. Wanneer een speler q82 is betekent dat die speler 82 kwaliteit is.

  • Een 5-4-1 opstelling  betekent 5 verdedigers, 4 middenvelders en 1 aanvaller. Een 3-6-1 opstelling betekent 3 verdedigers, 6 middenvelders en 1 aanvaller.

  • De 'F' die je helemaal rechts ziet wanneer je een speler bekijkt, in het rijtje Kw (kwaliteit), Kp (Keepen), Tk (Tackelen), Os (Overschieten), Sh (Schieten), Ko (Koppen), Sn (Snelheid), Uv (Uithoudingsvermogen), Si (Spelintelligentie), Fit (Fitness), Gem (Gemiddeld) betekent Friendlies. Dit getal laat dus zien hoeveel friendlies deze speler dit seizoen tot nu toe heeft gespeeld. Een speler kan ruim 100 friendlies per seizoen spelen.

  • Mocht je aan het begin van het seizoen niet de 15 credits krijgen, check dan of je toevallig de mobiele versie van ML gebruikt. Log even in via de normale versie van ML. Zorg verder dat je de "Algemeen" pagina bezoekt.

  • Als je credits koopt heb je een voordeeltje in de vorm van trainingsupdatemailtjes i.p.v. dat je dat dan zelf moet bijhouden. Zo'n traingsupdate ziet er zo uit (met dank aan Roof van Broes Almighty en JeroenIsGod van Team BWO):

    • The following team-stats were modified during the training:
      -1 Aanvallen
      -1 Inworp
      +2 Samenspel

      The following players have improved their attributes this training-session:
      Neven Miliæ has gained 1 point(s) in perception.
      Milo Hoek has gained 1 point(s) in passing. 
  • Je kunt je kansen in een spelersbeker flink vergroten door:

    • een spelersbeker op zondag te kiezen waar teams inzitten die ook op zaterdag aan een spelersbeker meedoen

    • een spelersbeker te kiezen waar jij een van de betere teams bent

    • met je beste 14 spelers mee te doen

    • wissels in je team te hebben die ongeveer dezelfde kwaliteit hebben als je beste 11 en die tijdens een wedstrijd in te laten vallen

    • hogere team stats te hebben dan je tegenstanders

    • een spelersbeker te kiezen waar ook hele lage kwaliteit teams aan mee doen

  • Als je tweede of derde wordt in je departement (divisie 2 of lager), dan moet je 3 wedstrijden winnen om te promoveren.

  • Je spelers komen in je Hall of Fame als ze de carriere als speler beeindigen na meer dan 12.5 seizoenen voor je team of na 200 wedstrijden of meer voor je team. Daarnaast moet je een keer credits hebben gekocht. Ook mag er geen ander team zijn waarvoor deze speler meer wedstrijden heeft gespeeld dan voor jouw team.

ML kennis quiz

Hieronder volgt een Managerleague kennis quiz. Het bestaat uit een aantal vragen waar je een aantal antwoord mogelijkheden hebt. Kijk of je op elke vraag het antwoord weet. Mocht je een vraag niet kunnen beantwoorden, dan betekent het dat je nog wat te leren hebt. Check dan de bestaande handleidingen voor ML. Mocht je er dan nog helemaal niet uitkomen, dan kun je die vraag op het forum stellen om erachter te komen wat het goede antwoord is.

Vraag 1: Welke stadion upgrades moet je in de eerste 10 seizoenen bij voorkeur starten om ervoor te zorgen dat je een goed inkomen krijgt? Kies het beste antwoord.

  • a. Advocatenbureau en reisaccomodatie.

  • b. Trainingsfaciliteiten.

  • c. Clubwinkel, restaurant, capaciteit, jeugdacademie.

  • d. Medisch centrum.

Vraag 2: Welke stadion uitbreiding zorgt ervoor dat je je team stats beter kunt trainen? Kies het beste antwoord.

  • a. Lichtinstallatie.

  • b. Trainingsfaciliteiten.

  • c. Jeugdacademie.

  • d. Clubwinkel.

 Vraag 3: Stel je speelt met 5 middenvelders. Welke speelstijl is dan het MINST logisch om te gebruiken? Kies het beste antwoord.

  • a. Korte passes.

  • b. Gemixt.

  • c. Lange bal.

Vraag 4: Stel je speelt tegen een team die 6 kwaliteit gemiddeld meer heeft dan jouw team. Stel dat je tegenstander tegen zwakkere teams een q72 keeper opstelt. Welke stijl van schieten is dan het MEEST logisch om te gebruiken? Kies het beste antwoord.

  • a. Schieten wanneer het kan.

  • b. Dichtbij het doel.

  • c. Alleen wanneer zeker.

Vraag 5: Stel je hebt van de jeugdacademie aan het begin van het nieuwe seizoen een 17 jarige spits gekregen van q78. Na 10 keer scouten heb je het idee dat dit minimaal een 4.5 sterren spits is. Wat is de meest logische minimumprijs en auto-accept prijs om deze speler te koop te zetten? Kies het beste antwoord.

  • a. 180 miljoen minimum prijs en 280 miljoen auto accept.

  • b. 75 miljoen minimum prijs en 125 miljoen auto accept.

  • c. 8 miljoen minimum prijs en 12 miljoen auto accept.

  • d. Dit kun je niet zeggen als je niet weet wat de attribuut waarden precies zijn.

Vraag 6: Stel dat je voor de Platinum Boot award gaat. Welke opstelling is dan het meest logisch? Kies het beste antwoord.

  • a. 3-3-4.

  • b. 4-2-4.

  • c. 4-5-1.

Vraag 7: Stel dat je dit seizoen 7 miljoen winst hebt gemaakt en je totale geld uitkomt op 17 miljoen. Hoeveel belasting moet je nu betalen? Kies het beste antwoord.

  • a. 32 miljoen euro.

  • b. 90 miljoen euro.

  • c. Minder dan 3 miljoen euro.

  • d. 17 miljoen euro.

Vraag 8: Stel dat je 30 miljoen winst hebt gemaakt en belasting ontduiken je hobby is en je wil zo min mogelijk belasting wil betalen. Stel je hebt je stadion nog niet volledig uitgebouwd. Hoe doe je dat dan? Kies het beste antwoord.

  • a. Meld je aan voor vier spelersbekers die in het nieuwe seizoen starten en meld je weer af zodra het seizoen begonnen is.

  • b. Start de meest dure stadion upgrade en cancel die zodra het nieuwe seizoen begonnen is.

  • c. Dat kan helemaal niet.

Vraag 9: Stel dat je zojuist een jeugdige 5 sterren speler hebt gekocht. Je hebt besloten dat je deze speler zelf wil trainen. Hoe zorg je nu ervoor dat deze speler zo snel mogelijk in kwaliteit stijgt? Kies het beste antwoord.

  • a. Laat deze speler alleen trainen.

  • b. Speel elke wedstrijd harde tackles.

  • c. Zet deze speler in de spits en speel 5-4-1 of 4-5-1.

  • d. Maak deze speler aanvoerder en laat hem alle vrije trappen, corners en penalties nemen.

  • e. Koop drie 28 jarige keepers erbij en huur een uitstekende scout.

  • f. Huur een uitstekende trainer voor elke linie. Huur een uitstekende dokter. Laat deze speler zoveel mogelijk wedstrijden spelen (friendlies, spelersbekers, competitiewedstrijden etc. etc.) zonder hem te blesseren. Zorg er zoveel mogelijk voor dat de speler na elke training weer 100% fit is. Doe elk weekend een trainingskamp wanneer de financien dat toelaten. Zorg ervoor dat je je 5 sterren talent opstelt naast een oudje, die bijvoorbeeld 38 jaar oud is. 

Vraag 10: Wat voor type training camp kun je boeken om spelers die niet rusten meer dan 1 fitness te laten herstellen? Kies het beste antwoord.

  • a. Tropisch, 2 sterren, licht.

  • b. In het buitenland, 2 sterren, licht.

  • c. Binnenland, 5 sterren, extreme intensiteit.

Vraag 11: Een 31 jarige q93 aanvaller staat te koop en heeft een spelerswaarde van ongeveer 63M oftewel 63 miljoen. Stel dat deze speler elk seizoen minimaal 26 competitiewedstrijden heeft gespeeld in zijn carriere. Wat is dan ongeveer de gangbare prijs waarvoor deze speler verkocht gaat worden op de transfermarkt? Kies het beste antwoord.

  • a. 40 miljoen.

  • b. 90 miljoen maar dat kan oplopen tot meer dan 100 miljoen.

  • c. 70 miljoen.

Vraag 12: Je speelt tegen een sterke tegenstander die meestal 3-5-2 speelt. Deze tegenstander heeft een zeer goed middenveld, maar zijn verdedigers zijn een stuk minder goed. Welke speelstijl biedt de meeste kansen? Kies het beste antwoord.

  • a. Korte passes.

  • b. Gemixt.

  • c. Lange bal.

Bedankt

Ik moet hier nog even de manager van Heaumeaux United bedanken die mij regelmatig voorzien heeft van goede tips & tricks toen ik nog zelf een beginnende ML manager was.

ML Guides om door te lezen en handige links

 

Share on Facebook
This blogger owns the team JustinLaFieber. (TEAM:58384)
Brotion wrote:
23:40 03/03 2014
pictureOnwijs bedankt voor de duidelijke en zeer interessante uitleg! Ik, als beginnende trainer, heb hier heel veel aan.
MKManager79 wrote:
17:16 12/04 2014
picture

Graag gedaan!

Als je verder nog vragen hebt of bepaalde informatie mist die je ook nergens anders beantwoord ziet dan ben ik via ML mail bereikbaar. :)

Krooklegged Al wrote:
12:32 19/09 2014
picture

Nu zo'n anderhalf seizoen in ManagerL... dit begint interresant te zijn.  Dank je wel.    :~)

 

Post a comment
You must be logged in to post comments.
© 2003-2007 Fifth Season AS, Oslo, Norway. Privacy Policy. Rules and Code of Conduct. Sitemap.
Responsible Editor for ManagerLeague is Christian Lassem.